Hafif Çelik Yapı Nedir?

Bina ya da bu tür yapılarda oluşan ağırlığı taşıyan ve yapının temeli aracılığı ile zemine iletmekle görevli taşıyıcı sistemler.

Bu yapılar genel olarak kolon ve kiriş olarak adlandırılır. Hafif çelik yapı sistemleri ise soğuk olarak şekillendirilmiş çelikten profiller aracılığı ile kolon, kiriş, çatı ve diğer kısımların bir arada olduğu sistemlere denmektedir. Çelik yapı sistemlerinin kullanıldığı bu yapılar sağlamış olduğu avantajlar sayesinde daha fazla tercih edilmeye başlamıştır.

Hafif Çelik ÇatıÇelik yapı sistemlerinin fabrikasyon ürünü olmaları nedeniyle hata payları oldukça azdır. Bu sayede tasarım ve üretim aşamaları tamamlandıktan sonra yapılması gereken işlem malzemelerin montajının yapılması için inşaat alanına götürülmeleri ve montaj işleminin başlaması yeterlidir. Çelik yapı malzemelerinin nakliye işlemleri kolaydır.

Hafif çelik yapı sistemlerinde galvanize çelik kullanılır. Çünkü galvanize edilmiş çeliğin yıpratıcı dış etkenlere karşı dayanıklılığı daha fazladır. Bu yapı sistemlerinde, sürekli temel sistemleri kullanılır.